Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015




Το Κλουβί με τις Τρελές  (10 Κωμωδίες εγγυημένου καψίματος) 


Η κωμωδία σαν είδος είναι πολύπλευρη το λιγότερο. Υπάρχουν αναρίθμητα είδη κωμικών σειρών, που ποικίλλουν από γλυκές κι ανάλαφρες κωμωδιούλες σε μαύρες κωμωδίες, παρωδίες άλλων σειρών, και πολλά άλλα είδη, αλλά πού και πού πέφτεις πάνω ΣΤΟ είδος. Το είδος που δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο, πόσο μάλλον τους παραμικρούς κανόνες λογικής. Υπάρχουν κάποιες κωμωδίες που απλά… ξεφεύγουν από οποιαδήποτε όρια έχουν τεθεί απ’τους ομοίους τους. Λίγο πολύ όλοι έχουμε βρεθεί κάποτε στη θέση του απόλυτου σοκ, κι έχουμε πιάσει τον εαυτό μας σταδιακά να αναρωτιέται: «τι βλέπω τώρα;», «μάλλον δεν είναι αυτό που νομίζω», «μα ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ;», «*ακατανόητοι ήχοι νυχτερίδας *» και τέλος : «Ε… Επιτρέπεται να τα δείχνουν αυτά στην τηλεόραση;»

Η απάντηση είναι όχι μάλλον δεν επιτρέπεται, αλλά τα δείχνουν έτσι κι αλλιώς, κι αυτό είναι που κάνει αυτές τις κωμωδίες σοκαριστικές, απόλυτα ξεδιάντροπες κι απόλυτα απολαυστικές. Όσοι δε θέλετε να χάσετε ευκαιρία και ψάχνετε έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο για να κάψετε εγκεφαλικά κύτταρα επειδή σας βαραίνουν και θέλετε να τα ξεφορτωθείτε, είστε ελεύθεροι να επιλέξετε μία από τις παρακάτω σειρές. Είναι επίσης ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για σμίλευση κοιλιακών αν και δεν εγγυόμαστε τίποτα για την κατάσταση των νεφρών σας. Απολαύστε υπεύθυνα!

Binbougami ga
10) Binbougami ga: Αν και πέρασε λίγο – πολύ απαρατήρητη ως σειρά του στούντιο Sunrise, το Binbougami Ga! Ή αλλιώς Good Luck Girl, είναι μια πολύ ευχάριστη (και πολύ ξεδιάντροπη) κωμωδία, με πρωταγωνίστρια την Sakura Ichiko, μια κοπέλα πλούσια, όμορφη, έξυπνη, μοναχική και μεγάλη ψωνάρα, η οποία από γεννησιμιού της είναι προικισμένη με αφύσικα υψηλά ποσοστά Ενέργειας Καλής Τύχης (= είναι υπερβολικά κωλόφαρδη), πράγμα το οποίο απειλεί την Ισορροπία της Ενέργειας αφού φαίνεται να την απορροφά από τους γύρω της. Έτσι λοιπόν, οι Θεοί στέλνουν μια Binbougami, δηλαδή μια Θεά της Ατυχίας, τη Momiji, για να πάρει από την Ichiko την ενέργεια που της περισσεύει. Η Ichiko όμως δεν θα παραδώσει την Καλή της Τύχη τόσο εύκολα, οπότε ξεκινά μια σειρά από ευτράπελα και boob jokes καθώς οι δυο πρωταγωνίστριες θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να πετύχουν το σκοπό τους. Έξτρα πόντους αν σας αρέσουν τα μεγάλα βυζιά ή καθόλου βυζιά και γενικώς οι αναφορές σε βυζιά.

Arakawa Under the Bidge
9)Arakawa under the bridge: Το Arakawa παίρνει σχετικά χαμηλή θέση στην κατάταξη όχι γιατί δεν είναι καλή κωμωδία, αλλά γιατί τα ποσοστά ξεδιαντροπιάς του δεν είναι τόσο ψηλά όσο των υπολοίπων. Αυτό που χαρακτηρίζει το Arakawa δεν είναι τόσο το βρόμικο χιούμορ όσο η παντελής έλλειψη λογικής των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα μέσα στο θεότρελο σύμπαν της σειράς και κάνουν το σαγόνι να πέφτει. Η σειρά ξεκινά όταν η πρωταγωνίστρια Nino σώζει τη ζωή του πρωταγωνιστή Riku (Ichinomiya Kou) όταν πέφτει από τη γέφυρα Arakawa. Σε μια προσπάθεια να την ξεπληρώσει, ο Riku καταλήγει να γίνει το αγόρι της, και κάπως έτσι εντάσσεται στην κοινότητα της Nino – μια κοινότητα που κατοικεί κάτω από τη γέφυρα… και που απλά δεν υπακούει στους κανόνες της κοινωνίας όπως ο Riku την ξέρει. Εναλλακτικός τίτλος: «Καπιτάλας γιος μεγιστάνα ενστερνίζεται τον κομμουνιστικό τρόπο ζωής. Δήλωση του ίδιου: Είναι τρελοί αυτοί οι Γεφυριώτες!»

Full Metal Panic Fumoffu
8)Full Metal Panic? Fumoffu: Αυτή εδώ η σειρά δεν είναι αυτοτελής. Είναι ένα διασκεδαστικότατο spin off της μεγάλης παραγωγής της Kyoto Animation, Full Metal Panic, η οποία απλά εκμεταλλεύεται όλες τις ευκαιρίες για κωμωδία που δεν είχε το χρόνο να προσφέρει η κύρια σειρά όσο ασχολούταν με τη σοβαρή πλοκή της. Αυτό κατέληξε σωστή απόφαση τελικά, γιατί τα γέλια είναι αμείωτα χωρίς να τρενάρουν την πλοκή, και παρακολουθούμε ανενόχλητοι τις αυτοτελείς περιπέτειες του απροσάρμοστου και ανίδεου από τη σχολική πραγματικότητα στρατιώτη Sousuke, καθώς και τους μπελάδες που δημιουργεί στην προστατευόμενη του, Chidori, καθώς ενώ προσπαθεί να βοηθήσει για προβλήματα που ο ίδιος δημιούργησε, τα κάνει ακόμα χειρότερα. Αξίζει μια ματιά στη λίστα σας, ειδικά αν έχετε δει την προηγούμενη σειρά.


7)Detroit Metal City: Τι συμβαίνει όταν είσαι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, γλυκός και καλόψυχος, και θες να τραγουδάς πανάλαφρα, ρομαντικά και χαρωπά ποπ τραγουδάκια που γεμίζουν τον κόσμο γαλήνη και θετική ενέργεια, αλλά βλέπεις ότι το εισόδημά σου είναι μηδέν εις στο πηλίκο κι αν συνεχίσεις, έτσι θα παραμείνει; Γίνεσαι τραγουδιστής death metal φυσικά. Τουλάχιστον αυτό καταλήγει να κάνει ο πρωταγωνιστής  του DMC Soichi, ο οποίος κυνηγώντας το όνειρό του καταφέρνει όχι μόνο να κάνει κάτι το εντελώς αντίθετο από αυτό, αλλά είναι ανίκανος και να ξεφύγει, καθώς η δημοτικότητά του όταν τραγουδάει για δολοφονίες, κολάσεις και βιασμούς πλησιάζει τα όρια της θεότητας, τη στιγμή που το μεγαλύτερο όνειρό του είναι να τραγουδάει για πεταλουδίτσες. Σε όλη τη διάρκεια της σειράς, ο Soichi παλεύει με τη διπλή του ταυτότητα. Αλίμονο κι αν κέρδιζε.

Cuticle Dedective Inaba
6)Cuticle Tantei Inaba: Θυμάστε την ιστορία με τον Λύκο και τα επτά κατσικάκια; Αντιστρέψτε την! Τώρα, το κατσίκι είναι κακό και τα λυκάκια είναι καλά! Ή, τουλάχιστον, τα όμορφα αγοράκια με κόκκινα μαλλιά σε στυλ λυκο-αυτιών που το παίζουν ντετέκτιβ και ασχολούνται κυριολεκτικά με τρίχες, ενώ πού και πού άμα βρουν τα σκούρα τραβάνε και μια μεταμόρφωση και το μαλλί μακραίνει ενώ ο δείκτης γαματοσύνης και σεξ απίλ σπάει τα ραντάρ, όπως ο πρωταγωνιστής Inaba, ο οποίος με τη βοήθεια των φίλων και συνεργατών του προσπαθεί να αποτρέψει τα σατανικά σχέδια του κακού Don, του κακού κατσικιού που απειλεί συνεχώς την ηρεμία της πόλης τους. Το κατσίκι βέβαια παραμένει κατσίκι.


Ixion Saga DT
5)Ixion Saga DT: Μπήκαμε στην πεντάδα κι αρχίζει η πραγματική ξεδιαντροπιά. Καλωσορίσατε απανταχού gamers, είναι ώρα να ξεφτιλίσουμε όλα τα κλισέ των κάθε είδους βιντεοπαιχνιδιών, με τον πιο καμένο δυνατό τρόπο. Η υπόθεση είναι υπερβολικά απλή: Φανατικότατος gamer παίζει τόσα πολλά παιχνίδια που καταλήγει σε μια εναλλακτική διάσταση μέσα στο παιχνίδι που έπαιζε. (DT = Dimension Transfer, αλλιώς = DouTei = παρθένος) Από εκεί και πέρα, στην προσπάθειά του να επιστρέψει στον κόσμο του, αρχίζει μια ατελείωτη παρέλαση από παρωδίες και παιχνιδιών και άνιμε σειρών, λες κι ο πρωταγωνιστής Κon με την παρέα του από μόνοι τους δεν είναι αρκετά κατεστραμμένοι.



Prison School
4)Prison School: Το Prison School είναι ένα παράδειγμα σειράς που μπορεί να κολλήσει και τον πιο παλιό βετεράνο θεατή άνιμε σειρών, ο οποίος έχει βαρεθεί με όλα αυτά που έχει δει, πολύ απλά γιατί σπάει κάθε κανόνα σεξουαλικής απεικόνισης, χωρίς να γίνεται hentai, με έναν τρόπο που δεν έχει κάνει (απ’ όσο τουλάχιστον γνωρίζει η υποφαινόμενη), καμιά σειρά ως τώρα. Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, από πολλές απόψεις. Ουσιαστικά η κωμωδία του ξεπερνάει τα όρια, σατιρίζοντας και λοιδορώντας την εφηβική σεξουαλικότητα και το πώς τα δύο φύλα αντιδρούν κάτω από την επιρροή της.  Μπορεί να σας φαίνονται βαθυστόχαστα αυτά που λέω τώρα, αλλά τίποτα δεν έχει προετοιμάσει τα μάτια σας για τις εικόνες και τις καταστάσεις που θα αντικρίσουν. Σε ένα σχολείο όπου πέντε αγόρια βρίσκονται αιχμάλωτα σε μια αυτοσχέδια φυλακή και τα τρία κορίτσια που τους καταδίκασαν αναλαμβάνουν και την φύλαξή τους, τα πάντα όχι μόνο μπορούν να συμβούν, συμβαίνουν.

Great Teacher Onizuka
3)Great Teacher Onizuka: Παλιό, κλασικό, τρελό. Το GTO έχει εμπνεύσει άπειρες σειρές, καμία όμως δεν έφτασε την απόλυτη καφρίλα των ‘90’s όπως αυτό. Ο αναρχικός, ανεύθυνος μάγκας και συμμορίτης Onizuka Eiikichi, τα έχει βρει σκούρα γιατί δε βρίσκει γκόμενα και παρά το ότι μετρά 22 χρονών είναι ακόμα παρθένος. Το τέλειο σχέδιό του για να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό είναι να γίνει δάσκαλος και να τα φτιάξει με ένα λυκειοκόριτσο. Δυστυχώς για εκείνον και τους υπολογισμούς του, δεν βρίσκει δουλειά σε Λύκειο, αλλά σε Γυμνάσιο, επομένως οι μαθήτριες του πέφτουν λίγο μικρές, οπότε το σχέδιό του εξατμίζεται εν ριπή οφθαλμού. Μόλα ταύτα, η σχέση που ο Onizuka καταλήγει να χτίσει με τους μαθητές του, οι οποίοι αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας έφηβος στην αρχή της εφηβείας του, αποδεικνύεται ανεκτίμητη, κι ο Onizuka, παρά τα όχι και τόσο αξιοπρεπή κίνητρά του, αποδεικνύεται ο πιο ανορθόδοξος μεν, αλλά ο καλύτερος δάσκαλος δε. Ανορθόδοξος λέξη κλειδί.

Yondemasuyo Azazel-san
2)Yondemasu yo Azazel san: Ο Αzazel είναι ο δαίμονας της λαγνείας. Ναι η σειρά είναι ένας τρελός οίκος ανοχής γεμάτος δαίμονες που μοιάζουν με λούτρινα και είναι δέκα φορές πιο πρόστυχοι και πονηροί από τους κανονικούς. Η πρωταγωνίστρια Sakuma, βρίσκει επιτέλους δουλειά ως βοηθός του ντετέκτιβ Akutabe, ο οποίος έχει έναν κρυφό άσσο στο μανίκι του: Χρησιμοποιώντας βιβλία μαύρης μαγείας, επικαλείται δαίμονες, και ελέγχοντάς τους, χρησιμοποιεί τις δυνάμεις τους για πάρτη του. Οι δαίμονες περνούν στον υλικό κόσμο αποδυναμωμένοι και γελοιοποιημένοι, τη στιγμή που ο Akutabe είναι χίλιες φορές δυνατότερος και τρομακτικότερος από αυτούς, αλλά όσο κι αν αλλάξει το περιτύλιγμα, ο εσωτερικός κόσμος παραμένει ίδιος και στην περίπτωσή τους βρομάει. Η Sakuma λοιπόν πρέπει να λύσει τις υποθέσεις που της αναθέτονται έχοντας πλάι της τη μεγαλύτερη προστυχόφατσα που πέρασε ποτέ, τον Azazel, και πού και πού τους φίλους του, ο καθένας με τις δικές του αηδιαστικές χάρες.

Gintama
1)Gintama: Ο Βασιλιάς. Το επίπεδο έχει ξεφύγει τελείως και δικαίως λαμβάνει την πρώτη θέση, αν μη τι άλλο για το Neo Cyclone Neo Jet Armstrong Canon. Αστειεύομαι. Υπάρχουν πολύ χειρότερα. Αν και το Gintama είναι μια αλληγορία για την εισβολή των ξένων στην Ιαπωνία στα τέλη του 1700, και κρύβει μια σοβαρή και συγκλονιστική ιστορία από πίσω του, την οποία πετάει σε μικρές μπουκιές στην πορεία της σειράς, το μεγαλύτερο κομμάτι είναι αφιερωμένο στη σάτιρα παντός είδους. Πολύ απλά δεν υπάρχουν όρια. Καυτηριάζονται ιαπωνικές διασημότητες, προγράμματα της ιαπωνικής τηλεόρασης, πολιτικοί, σειρές άνιμε, σειρές παιχνιδιών, ξένες ταινίες, οι ίδιες οι βιομηχανίες των manga και των άνιμε ενώ πολύ συχνά έως και τις περισσότερες φορές ο τέταρτος τοίχος διαλύεται και οι πρωταγωνιστές έχουν πλήρη συνείδηση ότι παίζουν σε άνιμε. Είναι μια σειρά με όλα και μια σειρά για όλα. Το θέμα που έχει της επιτρέπει να παίζει μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, και το κεντρικό της κομμάτι είναι πάντα οι δεσμοί της οικογένειας. Επειδή παρωδεί τόσα πράγματα και κυρίως Ιαπωνικής κουλτούρας, είναι δύσκολο να την προτείνεις σε αρχάριο, αλλά είναι μια σειρά μοναδική, αναγνωρισμένη και μοναδικά αστεία. Προειδοποίηση: Πρέπει να νιώθετε αρκετά άνετα με την αντρική γύμνια και το χιούμορ τουαλέτας γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου ξεπεταχτεί ένα dick ή μια κουράδα στην οθόνη. (Είπαμε, προειδοποιήσαμε.)

ΚΡΥΦΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ (ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΡΥΣΟΥ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟΥ)


Samurai Flamenco: Μας έκαναν πλάκα. Είναι η μόνη εξήγηση.

Είμαι πολύ διχασμένη για το Samurai Flamenco γιατί από τότε που το είδα θυμάμαι μόνο τα καλά πράγματα από αυτό, τα υπόλοιπα τα απώθησα στο βάθος του μυαλού μου και μακάρι να μη βγουν στην επιφάνεια ποτέ. Δεν μπορείς όμως να ξεχάσεις και τόσο εύκολα την πικρή απογοήτευση και τα απανωτά σοκ που αναγκάζεσαι να υποστείς από το έβδομο επεισόδιο συγκεκριμένα και μετά. Οι προηγούμενες σειρές χρησιμοποιούν το σοκ ως καλή έννοια και είναι κομμάτι της γοητείας τους και του χιούμορ τους. Το Samurai Flamenco αποφάσισε να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά με τόσο απίστευτα κακό τρόπο, που απλά σήκωνες τα χέρια ψηλά. Η υπόθεση ξεκίνησε όμορφα, έθεσε μερικά καλά ερωτήματα και είχε αρκετή τροφή για σκέψη, αλλά από το έβδομο επεισόδιο και μετά, έγινε η πιο ατσούμπαλη μετάβαση από το ρεαλιστικό στο φανταστικό που υπήρξε ποτέ, κι από εκεί και έπειτα αρχίζει ένας ασταμάτητος κατήφορος κάτω από τη μάσκα της παρωδίας των Sentai σειρών, (πχ Power Rangers), ο οποίος έκοψε λίγο στο τέλος, (κι αν μη τι άλλο ικανοποίησε fujoshi καρδιές), απλά για να μας θυμίσει πόσο καλύτερο θα μπορούσε να ήταν και πόσο άκυρο με την κακή έννοια κατέληξε. 

Ο πρωταγωνιστής Hazama Masayoshi, στην προσπάθειά του να γίνει σούπερ-ήρωας, όπως οι πρωταγωνιστές των σειρών που έβλεπε μικρός (και αποτυχαίνοντας οικτρά) συναντά και γίνεται φίλος με τον αστυνομικό Hidenori Goto, ο οποίος φαίνεται να διατηρεί σχέση εξ αποστάσεως με την κοπέλα του κι αρκετό χρόνο τον περνάει στέλνοντας μηνύματα στο κινητό του. Ενώ τα πρώτα επεισόδια αφιερώθηκαν κυρίως στην αλληλεπίδραση των χαρακτήρων, ξαφνικά μαθαίνουμε ότι υπάρχουν όντως τέρατα σαν αυτά που έβλεπε ο Hazama μικρός στις σειρές (!) και γίνεται επιτυχημένος υπερήρωας και τα πολεμάει(!).

Η παραγωγή μάλλον σκέφτηκε πώς θα κοροϊδέψει καλύτερα τις sentai σειρές, και πολλοί ίσως μπορούν να υποστηρίξουν ότι όντως το πέτυχε, και με τις καλύτερες προθέσεις όμως δεν λειτουργεί αυτό που θέλεις να κάνεις αν καις τα μάτια του θεατή ή τον κάνεις να βαριέται με την άπειρη βλακεία των γεγονότων που δείχνεις, ειδικά όταν τον έχεις οδηγήσει επιτυχημένα να πιστέψει ότι σε άλλο είδος σειράς επένδυε. Οι προηγούμενες σειρές είναι παραδείγματα καλής διαχείρισης της ελλείψεως κοινής λογικής και του πώς κάνεις το θεατή να γελάσει ξεπερνώντας τα όρια. Το Samurai Flamenco είναι κακό παράδειγμα. Ίσως να έλεγα ότι αξίζει για τα πρώτα και τα τελευταία επεισόδια, αλλά αυτά δεν είναι κωμωδία. Το κωμικό του κομμάτι είναι μάλλον όχι και τόσο πετυχημένο, και θα μπορούσε να κάνει κάποιον να γελάσει μόνο αν ασχολείται κατά κόρον με sentai σειρές οπότε και θα αναγνωρίσει καλύτερα το τι σατιρίζει η σειρά. 

Ποια κωμωδία σας έκανε να γελάσετε, να σαστίσετε ή να νομίζετε πως έχει έρθει η ώρα να πάτε στην εκκλησία να εξομολογηθείτε, ή τουλάχιστον σε κανέναν ψυχίατρο; Μοιραστείτε τη μαζί μας στα σχόλια!
Categories: , ,

1 σχόλιο: