Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015



hq1_zpsb68fe0cb.gif

Ο Hinata Shouyou, ένα μικρόσωμο νεαρό αγόρι, γοητεύεται από την παρουσία ενός μεγαλύτερου παιδιού στο γήπεδο καθώς παρακολουθούσε έναν αγώνα βόλεϊ στην τηλεόραση. Ο “μικρός γίγαντας”, όπως τον είχε αποκαλέσει ο εκφωνητής, μικρόσωμος και ο ίδιος, έμελλε να γίνει το είδωλο και έμπνευση του Hinata που αποφάσισε να γίνει μέλος της ομάδας βόλεϊ. Η τύχη όμως δεν του χαμογέλασε καθότι στο σχολείο του δεν διέθετε ομάδα βόλεϊ αγοριών. Εκείνος όμως δεν το βάζει κάτω, κάνει προπόνηση μαζί με τα κορίτσια και στη γειτονιά του και προσπαθεί να αναπληρώσει για την έλλειψη του ύψους του με δυνατά άλματα .Στο τέλος καταφέρνει να συγκεντρώσει μια μικρή ομάδα με τη βοήθεια φίλων του που ανήκαν σε άλλες αθλητικές ομάδες ώστε να πάρει μέρος στους επίσημους αγώνες.

haikyu1_zpsbb11cddf.jpg

Όπως ήταν φυσικό όμως, η πόρτα του πρωταθλήματος έκλεισε νωρίς, αφού στον πρώτο αγώνα βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία από τις πιο δυνατές ομάδες και βίωσαν μια εξευτελιστική ήττα. Ο Hinata ορκίζεται στο συνομήλικο του, πυρήνα της απέναντι ομάδας και αρκετά δημοφιλή παίκτη, τον Kageyama, ότι θα επιστρέψει στο λύκειο ως μέλος μιας κανονικής ομάδας για να βρεθούνε αντιμέτωποι. Η μοίρα τους έφερε όντως και πάλι μαζί στο ίδιο γήπεδο, αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο απ' ότι υπολόγιζε αρχικά ο Hinata, κατέληξαν στο ίδιο σχολείο, το Karasuno, μέσα σε μια ομάδα με ελλείψεις και προβλήματα, την πρώην ομάδα του “Μικρού Γίγαντα” που δεν βρισκόταν πια στις δόξες της. Από εκεί αρχίζουν τα προβλήματα των δύο πρωταγωνιστών, αφού πρέπει να κερδίσουν τη θέση βασικών παικτών, να τα βρουν με τους υπόλοιπους συμπαίκτες και με τη βοήθεια του υπεύθυνου της ομάδας να αποκτήσουν κανονικό προπονητή.

Αποφεύγοντας τις υπερβολές στις ικανότητες και τις τεχνικές των χαρακτήρων, η ιστορία χτίζεται γύρω από την προσπάθειά τους να βελτιωθούν σαν παίκτες και σαν ομάδα και δίνεται αρκετός χρόνος σε όλο το καστ και στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των συμπαικτών. Επίσης ξεφεύγει από το συνηθισμένο κλισέ της ομάδας χωρίς προπονητή και σιγά-σιγά χτίζει την εικόνα της σχολικής τους ζωής μιας πέρα από σκηνές έξω από την προπόνηση και την ομάδα κάνει εμφάνιση η ομάδα των κοριτσιών, μέλη άλλων ομάδων ακόμη και παίκτες της ερασιτεχνικής ομάδας της γειτονιάς τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα συναισθήματα παικτών αντίπαλων ομάδων και πώς βιώνουν την αίσθηση της ήττας παιδιά στην ηλικία 15-17 χρονών ύστερα από τις προσπάθειές τους να κατακτήσουν μία θέση που θα τους οδηγήσει στο εθνικό τους πρωτάθλημα.


hq2_zps1f3213a6.gif

Η σειρά από τα πρώτα της κιόλας βήματα δέχτηκε θερμή υποδοχή από τους Ιάπωνες αναγνώστες και τον τελευταίο χρόνο φιγουράρει αρκετές φορές μέσα στα πιο δημοφιλή manga. Αποτελεί την τέταρτη δουλειά του Furudate Haruichi στη Jump αφού πριν το Haikyuu είχε δημοσιεύσει 3 one-shots, το King Kid, που κέρδισε το 14ο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου στη Jump Treasure, το Playground που δημοσιεύτηκε στην Akamaru Jump και το Kiben Gakuha, Yotsuya Sensei no Kaidan. Το τελευταίο αργότερα πήρε δική του σειρά κάτω από τον τίτλο Kiben Gakuha, Yotsuya-senpai no Kaidan όμως έμελλε να κοπεί γρήγορα.

haikyuu2_zps26947b22.jpg

Με τη Production I.G. που έχει παράδοση στη μεταφορά των αθλητικών σειρών της Shonen Jump τα τελευταία χρόνια, τον Susumu Mitsunaka (Cuticle Detective Inaba)  στο τιμόνι της σκηνοθεσίας και στη μεταφορά του σεναρίου και τη σύνθεση της σειράς ο Taku Kishimoto (Usagi Drop, Gin no Saji) το Haikyuu κατακτά μία μεταφορά στη μικρή οθόνη που θα τη ζήλευαν πολλά άλλα manga. Με τα production values να μένουν σταθερά υψηλά και τη σκηνοθεσία να σέβαται τη ροή αλλά, τα σκηνικά και την αίσθηση του manga πηγαίνει το οπτικό κομμάτι ένα βήμα παραπέρα με όμορφες λήψεις κάμερας, ωραία χρώματα και μερικές επλήξεις στο animation της. Τη μουσική επένδυση της σειράς την επιμελείται η εταιρία Rakuonsha ενώ η προσαρμογή του σχεδίου των χαρακτήρων έχει ανατεθεί στον Takahiro Chiba (Baccano, Durarara, Noein, Madoka Magica) ο οποίος αποκλείνει ελάχιστα από το σχέδιο του manga χωρίς να χάνεται όμως η αίσθηση του πρωτότυπου σχεδίου.

Το cast της σειράς γεμίζουν νέοι και κατά μεγάλο ποσοστό πετυχημένοι voice actors που δίνουν ψυχή στους χαρακτήρες και μεταφέρουν στον θεαταή την ένταση του αγώνα. Αν θέλετε μία σειρά γεμάτη χρώματα, νεανικό ενθουσιασμό και αθλήματα το Haikyuu είναι η ιδανική σειρά για εσάς.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου