Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015




Αν ήσουν μόνος, άνεργος και χωρίς λεφτά στα 27, με ένα αβέβαιο μέλλον και χωρίς όνειρα, τι θα έκανες αν ένας άγνωστος άνδρας σου προσέφερε την ευκαιρία να γυρίσεις πίσω στη ζωή σου στο λύκειο; Θα δεχόσουν ή θα το έβαζες πόδια;






Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, ο Kaizaki Arata, βιώνει αυτό που βιώνουν πολλοί νέοι σήμερα. Με έναν αβέβαιο χαρακτήρα, σχεδόν παραδομένος στα δεδομένα της ζωής του και το πιεσμένος από το άγχος ενός περιβάλλοντός του που βιάζεται να καρφιτσώσει ταμπελάκια στον καθέναν, μεμψιμοιρεί την επιλογή του να αφήσει μετά από σύντομο χρονικό διάστημα την πρώτη του δουλειά και όλες τις συνέπειες που είχε για το βιογραφικό του. Έχοντας περάσει από πλήθος συνεντεύξεων χωρίς επιτυχία, το τελευταίο χτύπημα έρχεται όταν τον απορρίπτουν από την τελευταία εταιρία στην οποία είχε κάνει αίτηση ενώ είχε καταφέρει να φτάσει στην τελευταία φάση των συνεντεύξεων.

Μετά από τη δήλωση των αγανακτισμένων γονιών ότι θα σταματήσουν να τον βοηθάνε να συντηρεί τον εαυτό του πλέον και ενώ όλοι οι παλιοί του συμφοιτητές φαίνεται να προχωράνε με τη ζωή τους ο Arata παραμένει μπερδεμένος και αναποφάσιστος για τα επόμενά του βήματα. Φεύγοντας από μία συνάντηση μεταξύ φίλων, όπου απελπισμένα προσπαθούσε να καλύψει το αίσθημα κατωτερότητας απέναντι στους άλλους, και μετά από μπόλικα ποτήρια ποτό συναντάει στον δρόμο του έναν άνδρα ονόματι Yoake Ryou.

Ο Yoake Ryou είναι πράκτορας της εταιρίας ReLife και φαίνεται να γνωρίζει τις σημαντικότερες λεπτομέρειες για τη ζωή του Arata. Έχει έρθει με μία περίεργη και ανήκουστη πρόταση για εκείνον. Του προτείνει λοιπόν να πάρει ένα χάπι που θα τον κάνει δέκα χρόνια νεώτερο με σκοπό να ξαναζήσει το τελευταίο έτος των μαθητικών του χρόνων. Φυσικά η πρότασή του έρχεται με την υπόσχεση ότι ταυτόχρονα θα του καλύψουν τα έξοδά του για όλον τον χρόνο, όσο θα λαμβάνει δηλαδή μέρος στο πείραμα, και στο τέλος θα παραλάβει μία συστατική επιστολή καθώς και άμεση σύσταση σε δουλειά.

Η συνάντησή τους και τα λόγια του άγνωστου άνδρα ακούγονται μάλλον ύποπτα και ο Arata φεύγει εμφανώς προβληματισμένος από τις πληροφορίες που είχε ο άγνωστος άνδρας για εκείνον παρόλο που ο τελευταίος ήταν πεπεισμένος ότι ο πρωταγωνιστής μας θα δεχόταν την προσφορά. Η νύχτα πέφτει και το επόμενο πρωί ο Arata αντικρίζει στον καθρέφτη τον κατά δέκα χρόνια νεώτερο εαυτό του. Ηθικό δίδαγμα; Ποτέ μην παίρνετε αποφάσεις μετά από μεθύσι.

(Yoake: Character Design που ουρλιάζει θέλω να μου χαρίσει τη φωνή του ο Akira Ishida)


Κύριος όρος στη συμφωνία; Να μην αποκαλύψει τίποτα για το γεγονός ότι είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος, το όνομα της εταιρίας και το πείραμα που διεξάγεται με την προειδοποίηση ότι αν μιλήσει για οτιδήποτε από αυτά θα ξυπνήσει ένα χρόνο μεγαλύτερος με ένα κενό μνήμης ενός έτους. Αν παρόλα αυτά το πείραμα διεξαχθεί χωρίς προβλήματα, οι συμμαθητές του θα ξεχάσουν τον χρόνο που πέρασε μαζί του και ο ίδιος θα συνεχίσει τη ζωή του.

Ανίκανος να απορρίψει την πρόταση πια, υπογράφει το συμβόλαιο που θα ξεκινήσει τη νέα του ζωή και ξεκινά την πρώτη του μέρα στο σχολείο, μουδιασμένος και μόνο από το γεγονός, παράλληλα με μια ελαφριά νοσταλγία για τις παλιές του εμπειρίες και πάνω από όλα μπερδεμένος από τις ενήλικες του συνήθειες που θα έπρεπε να απαρνηθεί αλλά και το μαθητικό κλίμα που είχε αφήσει εδώ και πολλά χρόνια πίσω του. Η πρώτη του μέρα στο σχολείο ξεκίνησε μάλλον άδοξα αφού όχι μόνο ανακάλυψε ότι ο μυστήριος Yoake θα ήταν συμμαθητής του αλλά και ότι είχε ξεχάσει σχεδόν όλους τους κανόνες της σχολικής συμπεριφοράς καθώς και ότι παρά την πραγματική του ηλικία μέσα στην τάξη ήταν ισάξιος με τους συμμαθητές του και θα έπρεπε σταδιακά να κερδίσει τον σεβασμό και τη συμπάθειά τους.

Οι ατυχίες του όμως δεν σταματάνε εκεί καθώς από την πρώτη κιόλας ώρα έρχεται αντιμέτωπος με τον τρόμο των μαθητικών του χρόνων, το διαγώνισμα, έχει ξεχάσει την κασετίνα του και αντί αυτής έχει τοποθετήσει στην σάκα του ένα πακέτο τσιγάρα τα οποία ανακαλύπτει η καθηγήτριά του μπροστά σε όλη την τάξη και επιπλέον πρέπει να ζητήσει μολύβι από άτομα άγνωστα σε αυτόν στα οποία δεν έδωσε και την καλύτερη πρώτη εντύπωση.

Με άλλα λόγια, ο εφιάλτης της κοινωνικοποίησης του μέσα στο μαθητικό περιβάλλον ξεκίνησε με τον ποιο περίεργο τρόπο, μέσα σε μία τάξη που απαρτίζεται από εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες. Η ζωή θα είναι μάλλον δύσκολη για ένα πειραματόζωο που δεν θα πρέπει να αποκαλύψει το μεγάλο του μυστικό.



Η ιστορία φαίνεται να έχει πάνω από όλα καλή αίσθηση του χιούμορ και παρότι οι χαρακτήρες των συμμαθητών φαίνεται με μια πρώτη ματιά αρκετά στερεοτυπικοί οι ρυθμοί της ιστορίας και τα μετέπειτα γεγονότα φέρνουν στο φως τις κρυμμένες δυνατότητες της ιστορίας και διαψεύδουν την εικόνα της πρώτης ματιάς. Ο πρωταγωνιστής και οι αντιδράσεις του μέσα στην αίθουσα αλλά και γύρω από νεώτερα άτομα από αυτόν κρατάνε το ενδιαφέρον ενώ για την ώρα η δημιουργός δεν ξεχνάει να προσθέτει όλους τους ενήλικους προβληματισμούς απέναντι στις συμπεριφορές της «νιότης».  Ο σκοπός του πειράματος και τα άτομα που είναι κρυμμένα πίσω από αυτό είναι ένα μυστήριο που είναι πολύ νωρίς ακόμα για αποκαλυφθεί, αλλά αφήνεται να εννοηθεί ελαφρώς ότι θα παρακολουθήσουμε μία ιστορία ενηλικίωσης τόσο των συμμαθητών του όσο και του πρωταγωνιστή. Ίσως τελικά η ωρίμανση του σώματος δε σημαίνει ωρίμανση ολοκληρωτική.

(Πιθανότατα η έκφρασή σου όταν μάθαινες για απροειδοποίητο διαγώνισμα)

Το σχέδιο το ίδιο είναι αρκετά όμορφο για ένα manga που εκδίδεται online και συναγωνίζεται τα πιο καλοσχεδιασμένα κορεάτικα webtoons στην κατηγορία των slice of life. Η δημιουργός φαίνεται να γνωρίζει να κρατά τις ισορροπίες και δεν το παρακάνει με την προσθήκη των chibi ενώ η παλέτα των χρωμάτων είναι αρκετά ξεκούραστη για ανάγνωση στο διαδίκτυο.

Το manga εκδίδεται σε ένα δωρεάν manga app, το Comico, από την NHN Play Arts. Ξεκίνησε να εκδίδεται τον Αύγουστο του 2014 και ακολουθεί τη μορφή που έχουν τα γνωστά κορεάτικα webtoons. Το πρώτο tankobon δέχθηκε πολύ θερμή υποδοχή με τις πωλήσεις να φτάνουν πάνω από τα 100.000 αντίτυπα. Ο τίτλος ήταν επίσης 6ος ανάμεσα στα 15 προτεινόμενα manga που πρότειναν υπάλληλοι βιβλιοπωλείων για το 2014. Επιπλέον έχει ανακοινωθεί anime adaptation για τον 2016 χωρίς να έχουν έρθει ακόμα στο φως πληροφορίες για τους συντελεστές της σειράς.
Στα αγγλικά έχουν μεταφραστεί μόλις τα πρώτα 11 κεφάλαια και προτείνονται ως μία ανάλαφρη επιλογή για να περάσει η ώρα.


Personal Verdict
Enjoyment: 8.5 (11 chapters)
Worth Checking: 8
Art: 7.5

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου