Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015




Θες να δεις το Saint Seiya αλλά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις, τι να δεις και τι να αφήσεις; Αυτή είναι η χρονολογική σειρά με την οποία μπορείς να παρακολουθήσεις τη σειρά.

Saint Seiya – The Lost Canvas

Αποτελεί prequel της original σειρά τους 1986. Γραμμένη από τη Teshirogi Shiori κάτω από την επιμέλεια του Masami Kurumada, η ιστορία τοποθετείται 200 χρόνια πριν τα γεγονότα του Saint Seiya. Η σειρά έχει μεν διαφορετικό πρωταγωνιστή αλλά υπάρχουν χαρακτήρες και γεγονότα που συνδέονται άμεσα με τη σειρά του 1986.
Μπορώ να το προσπεράσω;Ναι, μπορείς.
Πρέπει να το προσπεράσω;Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και μην την προσπεράσεις, είναι άνετα το καλύτερο κομμάτι της σειράς και η Teshirori έχει συνδέσει πολλά πράγματα με αυτή του 1986. Επίσης έχει υπέροχο animation και το μόνο κακό είναι ότι κόβεται η ιστορία στη μέση. Αυτό διορθώνεται διαβάζοντας το manga που έχει μεταφραστεί πια ολόκληρο.
(To anime καλύπτει 95/202 κεφάλαια)
Πού να το δω;Υπάρχει διαθέσιμη στο bakabt για download αλλά και στο crunchyroll αν ξεκλειδώσεις region.


*Saint Seiya - Legend of the Sanctuary Movie (2014)

Η πιο πρόσφατη ταινία Saint Seiya. Στην ουσία καλύπτει τα γεγονότα του Sanctuary Arc πολύ περιληπτικά. Οπτικά είναι αρκετά όμορφη και έχει κάποιες πολύ καλές σκηνές. Τα θαλασσώνει και αλλάζει δύο-τρία πράγματα προς το τέλος αλλά είναι οκ για να περάσεις την ώρα σου. Χρονολογικά τοποθετείται μαζί με το Sanctuary Chapter αφού στην ουσία είναι εναλλακτική έκδοσή σου.
Μπορώ να το προσπεράσω;Ναι, αν έχεις δει τη σειρά του 1986.
Πρέπει να το προσπεράσω;Εφόσον είναι γεγονότα που βλέπεις την κανονική σειρά δεν έχει και τόσο σημασία. Μπορείς να τη δεις για να πάρεις μια ιδέα για την ιστορία του Saint Seiya. Επίσης τα γεγονότα παρουσιάζονται πολύ συνοπτικά οπότε αν δεις τη σειρά του 1986 ίσως να μη σου αρέσει κιόλας.
Πού να το δω; Μπορείς να τη βρεις στο nyaa με την έκδοση των [non_raw&pop] να είναι η πιο προσβάσιμη.
*Μπορείτε να τη δείτε ανεξάρτητα από όλα τα υπόλοιπα

Saint Seiya (1986) 

Η αρχική ιστορία γραμμένη από τον Masami Kurumada. Αποτελείται  από 114 επεισόδια που χωρίζονται σε μικρότερες arc. Προφανώς και δεν μπορείτε να την προσπεράσετε μιας και είναι η κύρια ιστορία. Παρακάτω θα δούμε canon, fillers και σε ποιο σημείο θα ήταν καλό να δείτε τις ταινίες της σειράς.

Sanctuary chapter (Επεισόδια 1–73)
Η αρχή της ιστορίας και προφανώς κομμάτι που δεν μπορείτε να προσπεράσετε. Στα αρχικά επεισόδια εμφανίζονται κάποιοι χαρακτήρες που δεν είναι χαρακτήρες του manga αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.

Saint Seiya: Evil Goddess Eris Movie (1987)

Η πρώτη ταινία της σειράς. Δεν έχει καμία σχέση με τα κανονικά γεγονότα και μπορεί να συνοψιστεί σε: πετάμε 5 αδύναμους αντιπάλους, μια θεά, ο Seiya γίνεται Jesus και τελειώσαμε. 
Μπορώ να το προσπεράσω;Ναι, run, σώσε τον εαυτό σου.
Πρέπει να το προσπεράσω;
Ναι, εκτός κι αν έχεις να σπαταλήσεις 45’ από τη ζωή σου.
Πού να το δω;Υπάρχει διαθέσιμη στο bakabt.

Saint Seiya: The Heated War of the Gods Movie (1988)

Η ταινία δε συνδέεται με τη σειρά, ήταν όμως αρκετά δημοφιλής για να βασιστεί επάνω της ένα ολόκληρο filler arc μετά την προβολή της.
Μπορώ να το προσπεράσω;Ναι, δεν είναι canon και δεν συνδέεται καν με τη filler arc.
Πρέπει να το προσπεράσω; 
 Δεν είναι πολύ κακή ταινία γενικότερα οπότε δες την αν έχεις χρόνο αλλά δεν χάνεις και τίποτε να μην τη δεις.
Πού να το δω;
Υπάρχει στο bakabt

Asgard Arc (Επεισόδια 74-79)

Filler arc που δεν έχει σχέση με τα γεγονότα της κανονικής. Βασίστηκε στην ιδέα της ταινίας "The Heated War of The Gods" και διαδραματίζεται στο Asgard με αντιπάλους τους μαχητές του Όντιν. Εμφανίζονται νέοι χαρακτήρες που δεν έχουν σχέση με την ταινία αλλά ούτε και με την κανονική σειρά.
Μπορώ να το προσπεράσω;
Ναι, δεν είναι canon.
Πρέπει να το προσπεράσω;
Όχι αν θες να παρακολουθήσεις την πιο πρόσφατη σειρά Soul of Gold με πρωταγωνιστές τους Gold Saints. Η Toei υπεραγαπά τους non-canon χαρακτήρες της και βάσισε τη νέα σειρά πάνω στο filler arc.

Poseidon Arc (Επεισόδια 100-114)

Μικρό arc αλλά canon στο manga. Στην ουσία είναι μια επανάληψη του Santuary Arc με διαφορετικό setting και τον Ποσειδώνα ως αντίπαλο. Εμφανίζεται μέσα αρκετά σημαντικός χαρακτήρας για τη συνέχεια.

Και πού να δω τη σειρά του 1986;

!Προσοχή!: Υπάρχει όλη διαθέσιμη στο bakabt αλλά προτιμήστε μόνο αν θέλετε να τη δείτε dubbed. Τα αρχεία που ήταν διαθέσιμα μέχρι πριν λίγο καιρό είχαν πολύ κακό υποτιτλισμό από ένα σημείο και μετά, όχι απλώς κακό,πολύ κακό. Η σειρά υπάρχει πλέον διαθέσιμη στο Chrunchyroll με σωστό υποτιτλισμό και θα ήταν καλύτερα να το προτιμήσετε θα στηρίξετε και τη σειρά την ίδια.

Saint Seiya Legend of Crimson Youth Movie (1988)

Η 3η ταινία της σειράς και η πρώτη αρκετά μεγάλη σε έκταση. Τα γεγονότα τοποθετούνται μετά τα γεγονότα του Poseidon Arc και έχουν ως κεντρικό αντίπαλο τον Abel Phoebus, ο οποίος δεν πρόκειται για τον γνωστό μας Απόλλωνα με τον οποίον τον ταυτίζουν οι περισσότεροι αφού ο Απόλλωνας είναι ξεχωριστός χαρακτήρας στη σειρά. Trivia Time! Βλ. Wikipedia λήμμα Abellio.
Μπορώ να τη προσπεράσω;
Ναι.
Πρέπει να τη προσπεράσω; 
Η ταινία είναι όμορφη οπτικά, επιστρέφουν και 4-5 νεκροί για να γεμίσει ο χρόνος και οι αντίπαλοι και γενικά δεν είναι η πιο βαρετή ταινία του franchise, δες την για να σκοτώσεις την ώρα σου. 
Πού να τη δω;Υπάρχει στο bakabt για download

Saint Seiya Warriors of the Final Holy Bible (1989)

Η τέταρτη ανεξάρτητη ταινία της σειράς και αφού πιάσαμε Ολύμπιους και Σκανδιναβούς θεούς είπαμε να πιάσουμε και τη Βίβλο να μη μας ξεφύγει τίποτα. Αντίπαλος στην ιστορία είναι ο Λούσιφερ και είναι η μόνη ταινία που κάνει αναφορές στις προηγούμενες ανεξάρτητες ταινίες μόνο και μόνο για να ξαναφέρει πίσω χαρακτήρες.
Μπορώ να τη προσπεράσω;
Ναι
Πρέπει να τη προσπεράσω;
Ναι, βαρετή ταινία γενικά δεν χάνετε και τίποτα, μπορείτε να πηδήξετε απευθείας στο Hades Sanctuary Arc όπου αρχίζει το καλό.
Πού να τη δω;
Υπάρχει στο Bakabt

 Saint Seiya – Hades Sanctuary Chapter (2003)

 Η αρχή του Arc με κύριο αντίπαλο τον Άδη και τους υποτακτικούς του που είναι και το πιο δημοφιλές arc.
Μπορώ να τα προσπεράσω;
 Όχι με πολλά θαυμαστικά.
Πρέπει να τα προσπεράσω;
Όχι, ούτε συζήτηση είναι ένα από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) κομμάτια της σειράς.
Πού να το δω;
Υπάρχει στο bakabt με καλή μετάφραση αλλά είναι διαθέσιμη και στο chrunchyroll.


Saint Seiya – Hades Chapter Inferno (2005)

Η συνέχεια στον κάτω κόσμο. Από τα καλά κομμάτια της σειράς, canon όπως και τα προηγούμενα.
Μπορώ να το προσπεράσω;
Όχι.
Πρέπει να το προσπεράσω;
ΟΧΙ.
Πού να το δω;
Crunchyroll, bakabt

Saint Seiya – Soul of Gold (2015)

Καλό θα ήταν να το δείτε σε αυτό το σημείο καθώς αν το δείτε νωρίτερα θα πάρετε spoilers για γεγονότα που συμβαίνουν στα προηγούμενα ova. Καλό θα ήταν επίσης να το δείτε μόνο αν έχετε δει το Asgard Arc γιατί βασίζεται πάνω σε αυτό και επιστρέφουν αρκετοί χαρακτήρες.
Μπορώ να το προσπεράσω;
Ναι.
Πρέπει να το προσπεράσω;
Πρωταγωνιστούν οι Gold Saints και όπου υπάρχουν Gold Saints είναι καλό οπότε καλύτερα όχι
Πού να το δω;
Υπάρχει διαθέσιμο στο Daisuki.net νόμιμα για παγκόσμια προβολή (προτιμήστε το και μιας και θα περάσετε από εκεί κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και δείτε και το Gundam Origin) αλλά υπάρχει επίσης και στο Chrunchyroll. 

Saint Seiya – Hades Chapter Elysion (2008)

Το τελευταίο κομμάτι του Hades Sanctuary Arc. Όχι τόσο καλό όσο τα προηγούμενα δύο, περιέχει όμως την τελική μάχη με τον Ύπνο και τον Θάνατο και τον Άδη.
Μπορώ να το προσπεράσω;
 Όχι.
Πρέπει να το προσπεράσω; 
ΟΧΙ.
Πού να το δω;
Bakabt, Chrunchyroll.

Saint Seiya Overture Movie (2004)

Η ταινία τοποθετείται μετά το Elysion και υποτίθεται ότι δίνει ένα τέλος στη σειρά αν και αυτό το τέλος είναι αρκετά διφορούμενο. Υπάρχει μια μικρή σύνδεση με το manga Saint Seiya – Next Demension του Masami Kurumada όσον αφορά ταξίδια στον χρόνο και εναλλακτικά χοροχρονικά.
Μπορώ να το προσπεράσω;
Ναι.
Πρέπει να το προσπεράσω; 
Τίποτα το ιδιαίτερο αλλά καλό θα ήταν όχι για να υπάρχει ένα τέλος.
Πού να το δω; 
Bakabt is your friend.

Saint Seiya Omega (2012)

Σειρά που τοποθετείται μερικά χρόνια μετά τη βασική σειρά, νέοι Gold Saints, νέοι αντίπαλοι, νέος πρωταγωνιστής, αλλάζουν αρκετά πράγματα στο σύστημα της πανοπλίας και το σχέδιο διαφοροποιείται κάπως από το παλιό.
Μπορώ να το προσπεράσω;
Ναι!
Πρέπει να το προσπεράσω;Μπορείς, ναι. Το πρώτο μισό της σειράς α και ήταν και το καλύτερο κομμάτι της σειράς είναι μία επανάληψη του Sanctuary Arc της σειράς του 1886 και παρόλο που το πρώτο μισό είχε κάποια καλά στοιχεία το δεύτερο καλύτερα να μην υπήρχε ποτέ. Δείτε το αν έχετε πολύ χρόνο να χάσετε ή αν σας πιάσουν ελαφριές τάσεις μαζοχισμού, που αν έχετε δει όλα τα προηγούμενα πιθανότατα να σας πιάσουν.
Πού να το δω;
Bakabt και στο Chruncyroll 

Τι είναι αυτά για το region unlock που μας λες;
Παρόλο που το Chruncyroll έχει διαθέσιμες σειρές για παγκόσμια προβολή δεν ισχύει για όλες τις σειρές που έχει. Το θέμα είναι ότι είναι καλύτερα να τα βλέπετε εκεί παρά σε ιστοσελίδες που επωφελούνται από το Crunchyroll και fasubs αφού τουλάχιστον από το Chruncyroll θα πάνε και μερικά λεφτά στη βιομηχανία των anime. Υπάρχουν τρόποι τους οποίους μπορείτε να βρείτε στο ίντερνετ για να προσπεράσετε το region lock. Για τον Chrome υπάρχει συγκεκριμένα η επέκταση Chrunchyroll Unlocker που θα σας απαλλάξει από τον πολύ κόπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε proxy ή επεκτάσεις όπως το anonymox στο Mozilla, εν πάσει περιπτώσει όλο και κάποιον οδηγό θα βρείτε γι’ αυτό στο ίντερνετ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου