Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015



Το Socrates In Love, γνωστό και ως «Crying Out Love, In The Center of the Wolrd» σύμφωνα με τον ιαπωνικό του τίτλο, είναι από τα manga που βρήκαν τον δρόμο τους στη συλλογή μου χωρίς πολύ σκέψη όταν αόριστα αποφάσισα πως ήθελα να βάλω στα ράφια μου ένα-δύο αυτοτελή έργα. Αφ’ ενός οι παραδόξως πολύ καλές και ένθερμες κριτικές και αφ’ ετέρου η σχετικά καλή τιμή στην οποία προσφερόταν εκείνο το διάστημα με έπεισαν να το αγοράσω…


Η ιστορία έχει ως κεντρικά πρόσωπα δύο έφηβους κατά τα τρυφερά μαθητικά τους χρόνια. Ο Sakutaro και η Aki γνωρίζονται για πρώτη φορά στο γυμνάσιο και η αγάπη τους ανθίζει όταν γίνονται πλέον μαθητές λυκείου. Ο κάπως ώριμος και λίγο σαρκαστικός χαρακτήρας του πρώτου αντιπαρέρχεται με τον αθώο και ευαίσθητο χαρακτήρα της Aki όμως η σχέση των δύο νέων γίνεται όλο και πιο δυνατή και αναπτύσσεται αρμονικά με τον χρόνο και την υποστήριξη των γύρω τους. Τα όνειρά τους όμως διακόπτονται όταν η υγεία της Aki αρχίζει να χειροτερεύει και να καταβάλει το σώμα αλλά και το πνεύμα της και τελικά τα άσχημα νέα ότι η νεαρή κοπέλα πάσχει από λευχαιμία γκρεμίζουν τις ελπίδες τους και τα σχέδια τους για το μέλλον.

To manga αποτελεί adaptation βιβλίου του οποίου η πορεία έχει ενδιαφέρον από μόνη της αφού μετατράπηκε από έναν τίτλο με μέτριες πωλήσεις σε best-seller εν μία νυκτί. Στην πραγματικότητα ο συγγραφέας Katayama Kyoichi οραματιζόταν την ιστορία ως τριλογία με τον τίτλο “Socrates in Love”, το γεγονός όμως ότι τα προηγούμενα δύο βιβλία του δεν είχαν επιτυχία, αλλά και λόγω της δημοτικότητας που είχαν αποκτήσει τα διηγήματα με εφηβικούς, αγνούς έρωτες εκείνο το διάστημα, μετά από πιέσεις του editor του τον οδήγησαν να την εκδώσει σε μόνο έναν τόμο υπό τον τίτλο «Sekai no Chushin de, Ai no Sakebu». Παρότι όμως αναγκάστηκε ουσιαστικά να αλλάξει τα σχέδιά του σύμφωνα με τις επιθυμίες του συντάκτη και της εκδοτικής του όταν τελικά δημοσιεύτηκε εκτυπώθηκαν και κυκλοφόρησαν μόλις 8.000 αντίτυπα. Η επιτυχία τελικά ήρθε όταν η αρκετά δημοφιλής ηθοποιός Shibasaki Kou δημοσίευσε σε μία φιλοξενούμενη στήλη στο περιοδικού Da Vinci τις θετικές εντυπώσεις της από τον συγκεκριμένο τίτλο πράγμα που οδήγησε σε ένα απρόσμενο φαινόμενο με τις πωλήσεις να ξεπερνάνε τα 3 εκατομμύρια αντίτυπα μέσα στους επόμενος δύο μήνες. Η επιτυχία αυτή οδήγησε στη μεταφορά του βιβλίου σε ταινία αλλά και σειρά 2 χρόνια αργότερα όπως και σε κορεάτικο remake της ταινίας το 2005.


Socrates in love


Αναπόφευκτη σχεδόν ήταν λοιπόν και η μεταφορά του και σε manga το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Petic Comic κατά την περίοδο 2003 με 2004 με την Kazui Kazumi να αναλαμβάνει το σχέδιο. Σημειώνοντας ότι δεν έχω διαβάσει το ίδιο το βιβλίο, για το οποίο έμαθα μετά την αγορά και την ανάγνωση του manga, από τις πρώτες σελίδες φαίνεται ότι σύντομη μεταφορά της ιστορίας, πέρα από το όχι και τόσο πρωτότυπο σχέδιο, κατά κύριο λόγο πάσχει από κακή αφήγηση. Συχνό αν και όχι αναπόφευκτο φαινόμενο μεταφορών βιβλίων σε manga είναι η αυτούσια μεταφορά μονολόγων από το βιβλίο μέσα στις σελίδες του κόμικ πράγμα που στο Socrates In Love είναι αρκετά έντονο με τα συναισθήματα και τις σκέψεις του πρωταγωνιστή να μεταφέρονται κυρίως μέσω κειμένου και όχι τόσο μέσω των εκφράσεών του. Ωστόσο πριν βιαστούμε να μιλήσουμε για κακοδιαχείριση από τη μεριά της mangaka είναι ξεκάθαρο ότι ο μικρός αριθμός κεφαλαίων δεν εξυπηρετούσε εξ’ αρχής μία μελοδραματική σειρά που βασίζεται σε έντονα νεανικά συναισθήματα, κάτι το οποίο είναι λογικό να οδηγήσει έναν σχετικά άπειρο καλλιτέχνη σε παρόμοια λάθη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ιστορία ουσιαστικά καταλήγει περισσότερο σαν σύνοψη των κυριότερων γεγονότων της σχέσης των δύο πρωταγωνιστών παρά σε μία αξιοπρεπή μεταφορά της ιστορίας.

Αυτό φαίνεται έντονα κατά την παρουσίαση των χαρακτήρων που φαίνεται να ωριμάζουν απότομα αλλά και τον ελάχιστο χρόνο που αφιερώνεται τελικά στην Aki και τις επιπτώσεις που έχει στον αρχικό της χαρακτήρα η ανακοίνωση της αρρώστιας και η συνεχής υποβολή της σε θεραπείες. Θετικό ωστόσο είναι ότι παρά τη σύντομη παρουσίαση όλων των γεγονότων τελικά τονίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα τα πιο δυνατά σημεία της σχέσης των δύο παιδιών και την απόγνωση την οποία μοιράστηκαν. 

socrates in love


Η ιστορία τελικά κλείνει με κάπως πιο αισιόδοξο τόνο αντίθετα με τα προηγούμενα κεφάλαια με τον πρωταγωνιστή να βρίσκει νέο σκοπό στη ζωή του και μετά από αρκετό καιρό να καταφέρνει να μοιραστεί τις πολύτιμες αναμνήσεις του με την Aki με ένα νέο πρόσωπο. Παρότι η μετάβαση δεν είναι αρκετά ομαλή είναι ενδιαφέρον ο παραλληλισμός στις τελευταίες σελίδες του manga με την ιστορία του ανεκπλήρωτου έρωτα του παππού του και τελικά τον διαφορετικό τρόπο που χειρίστηκαν οι δύο άνδρες την απώλεια που έζησαν, καθώς ο πρωταγωνιστής παρά τα έντονα συναισθήματα που έτρεφε για εκείνη κατάφερε τελικά να κρατήσει όλες τις ευχάριστες εμπειρίες που πέρασαν μαζί αλλά και τον θετικό χαρακτήρα που αγάπησε στην κοπέλα του και μέσω αυτών να βρει ώθηση για το μέλλον, αφήνοντας συμβολικά το τελευταίο πράγμα που είχε κρατήσει από εκείνη.

Το σχέδιο του manga θα φανεί αρκετά γνώριμο στον μέσο αναγνώστη shoujo καθώς η Kazui Kazumi σχεδιάζει εκ του ασφαλούς με σχέδιο αρκετά τυποποιημένο για το είδος και με ελαφρά προβλήματα στην ανατομία. Η ίδια παρόλο που έχει αρκετούς τίτλους στο βιογραφικό της δεν είναι αρκετά δημοφιλής με το δυτικό κοινό με τις μετέπειτα δουλειές της να μην έχουν βρει τον δρόμο τους έξω από τα σύνορα της χώρας της.

Στα αγγλικά η ιστορία εκδόθηκε σε standard έκδοση από τη Shoujo Beat της Viz το 2005 και σήμερα, δέκα χρόνια αργότερα, κοντεύει να εξαντληθεί. Στο τέλος του τεύχους υπάρχει απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου που είναι φανερά πιο λεπτομερής. Σαν σύνολο το manga προτείνεται κυρίως σε αναγνώστες του βιβλίου που έχουν την περιέργεια να δούνε τη μεταφορά του σε άλλα μέσα όπως επίσης και σε πιο συναισθηματικούς αναγνώστες με αδυναμία στους δυνατούς και αθώους νεανικούς έρωτες και σε κλισέ αλλά γλυκές μολαταύτα ιστορίες.


Final Verdict: 6.5/10
Shelf Worthy: 5.5/10

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου