Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015


Η ιστορία είναι ένα αρκετά αγαπημένο θέμα στα manga και στα video games και πηγή έμπνευσης πολλών ιστοριών και χαρακτήρων όχι μόνο σε αυτά με καθαρά ιστορικό θέμα αλλά και σε εναλλακτικά σύμπαντα αλλά και σε ιστορίες που τοποθετούνται στη σύγχρονη εποχή, με ιστορικές προσωπικότητες να επιστρέφουν ακόμα και μετεμψυχωμένες για να υπηρετήσουν την πλοκή.


Παρόλο που πλην μερικών εξαιρέσεων τα ιστορικά manga δεν έγιναν ποτέ πολύ δημοφιλή στο εξωτερικό, και πιο συγκεκριμένα στις αμερικάνικες εκδοτικές, υπάρχουν αρκετά εξαιρετικά παραδείγματα που πέρασαν τα σύνορά της χώρας τους, άλλα με λιγότερη και άλλα με περισσότερη επιτυχία. Για ένα τέτοιο ιστορικό manga θα μιλήσουμε σήμερα το οποίο μας μεταφέρει πολλούς αιώνες πριν, όχι στην Ιαπωνία αλλά στη δική μας Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στο 247 π.Χ. όταν γεννιέται σε αυτόν τον κόσμο ο Hannibal Barca, γνωστός στα ελληνικά ως Αννίβας Βάρκα, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους στρατηγούς στην παγκόσμια ιστορία.

Το manga του Kagano Mihachi δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τη Shueisha το 2011 αφού πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό Ultra Jump και αποτελεί την πρώτη δουλειά του δημιουργού. Η ιστορία ακολουθεί τον Hannibal από τα πρώτα κιόλας βήματά του και αφηγείται τα συμβάντα του Β’ Καρχηδονιακού Πολέμου και τη σύγκρουσή του με τον ρωμαϊκό στρατό. Στην αντίπαλη πλευρά, καθώς η δύναμη του Hannibal αρχίζει να τρομοκρατεί τη Ρώμη, αναδύεται σταδιακά το ταλέντο του μέλλοντα μεγάλου στρατηγού Scipio Africanus, γνωστός στα ελληνικά ως Σκιπίων ο Αφρικανός, που αργότερα θα γίνει η νέμεσης του Καρχηδονίου στρατηγού (δεν είναι spoiler αν έχει συμβεί 2.217 χρόνια πριν, σωστά;)

Έχοντας στο επίκεντρο τις δύο αυτές στρατιωτικές ιδιοφυΐες, η ιστορία ξεκινά παρουσιάζοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στην άνοδο του Hannibal μετά την ήττα του Hamilcar Barca και τελικά τη σκληρή συνθηκολόγηση με τη Ρώμη μετά τον Α' Καρχηδονιακό Πόλεμο.



Παρότι ιστορικό manga, στην εισαγωγή του ακόμη δεν διστάζει να εξετάσει τους μύθους και τους θρύλους γύρω από το όνομα του Hannibal και τη γέννησή του, όπως υπήρχαν και αντίστοιχα για άλλους μεγάλους στρατηγούς εκείνης της εποχής, αλλά και τι ελπίδες και ανάμεικτα συναισθήματα εναπέθεταν ο συντοπίτες του και το άμεσο περιβάλλον του στο πρόσωπο του νεαρού ώστε να καταφέρει να δώσει στον αναγνώστη μία ιδέα για το τι έβλεπαν στο πρόσωπο του στρατηγού οι πολίτες εκείνης της εποχής. Αυτό ήταν εμφανές άλλωστε χωρίς τη χρήση των θρύλων από το όνομά του ακόμη αφού μεταφράζεται ως «Χάρη του Βάαλ», ο οποίος ήταν ο κύριος θεός των Καρχηδόνιων. Ο ίδιος ο Hannibal στις πρώτες κιόλας σελίδες παρουσιάζεται ως ένας περίεργος, ήσυχος και απαθής νεαρός, σχεδόν σαν άψυχος, μεγαλωμένος ανάμεσα σε ανθρώπους που ακόμα υπήρχε στα χείλη τους η πικρία της ήττας και της ατίμωσης. Η ιδιόρρυθμη προσωπικότητα του νεαρού προκαλεί κάποιες ανησυχίες ακόμη και σε κοντινά του πρόσωπα, καθώς παρά το νεαρό της ηλικίας του διαθέτει εξαιρετικό ταλέντο στη χειραγώγηση των γύρω του, και το κλίμα αυτό γίνεται αυτό που θα αναθρέψει τελικά τον άνθρωπο που θα τρομοκρατήσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία μερικά χρόνια αργότερα.

Η ιστορία ελάχιστα όμως παραμένει εκεί και ουσιαστικά τηρεί απλώς τα προκαταρκτικά. Σύντομα μεταφερόμαστε στα μετέπειτα γεγονότα και τις πρώτες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Καρχιδόνιου στα ρωμαϊκά εδάφη όπου το ίδιο διάστημα ο Scipio, αρκετά νεότερος του αντιπάλου του και χωρίς να έχει ανελιχθεί ακόμη στην στρατιωτική κλίμακα, ζει μια εντελώς διαφορετική και συγκριτικά ξέγνοιαστη ζωή από αυτή του Hannibal. Όμως παρά τον ευδιάθετο και ανοιχτόκαρδο χαρακτήρα του, που έρχεται σε αντίθεση με αυτή του μελλοντικού του εχθρού, διαθέτει κατά γενική ομολογία των γύρω του εξαιρετική κριτική σκέψη, εξυπνάδα και μεγάλη προσαρμοστικότητα.



Έχοντας ως αντικείμενο δύο πραγματικές ιστορικές προσωπικότητες λοιπόν, ο δημιουργός εστιάζει περισσότερο στην αφήγηση των γεγονότων που μπόλιασαν τους χαρακτήρες και τις ικανότητες των δύο ανδρών με όσο πιο δυνατόν ρεαλιστικό τρόπο στην παρουσίασή τους. Μεγάλο ρόλο σε αυτό βεβαίως έπαιξαν και άλλες γνωστές προσωπικότητες που ουσιαστικά δίδαξαν και ώθησαν τους δύο άνδρες να εξελιχθούν οι οποίοι δεν παραλείπονται από τα γεγονότα και παίζουν σημαντικό ρόλο στο manga όσο έπαιξαν και ιστορικά χωρίς να τους αποσυνδέει από τις ζωές των δυο ανδρών. 

Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν η ιστορία δίνει μεγάλο βάρος στην αργή αλλά σταθερή εξέλιξη της πορείας των δύο πρωταγωνιστών, στις στρατηγικές της μάχης και τη διαχείριση των συγκυριών μέσα στις οποίες βρέθηκαν παρά στην εντυπωσιακή απεικόνισή τους δίνοντας αρκετή προσοχή στην επεξήγηση των στρατιωτικών τακτικών που ακολουθήθηκαν. Παρότι ήταν φυσικό επακόλουθο των περιορισμών που επιβάλλει η ιστορική ακρίβεια την οποία προσπαθεί να διατηρήσει όσο δύναται ο δημιουργός, το γεγονός αυτό θα ευχαριστήσει ιδιαίτερα τους αναγνώστες που προτιμούν η σύγκρουση των δύο αντιπάλων να γίνεται με βάση έξυπνες τακτικές και τεχνάσματα παρά μόνο με βάση τη μυϊκή δύναμη των ηρωών και τις ικανότητές τους στα όπλα.

Το τελευταίο βέβαια δε σημαίνει ότι το σχέδιο του manga υστερεί σχεδιαστικά από άλλα αντίστοιχα. Το αντίθετο μάλιστα αφού ο Kagano Mihachi επιδεικνύει πολλές φορές το σχεδιαστικό του ταλέντο, τόσο μέσα στις σελίδες της ιστορίας του όσο και στα εξώφυλλα των τομών του τα οποία κοσμούνται από εντυπωσιακές, ρεαλιστικές προσωπογραφίες των χαρακτήρων, σε αντίθεση με την αυστηρή στοίχιση των panel που αρκετές φορές στερούνται φαντασίας. Ίσως το πιο προβληματικό στοιχείο στο σχέδιο παρά των αναμφισβήτητων ικανοτήτων του δημιουργού σε αυτό είναι ότι ως ένα βαθμό λείπει η αίσθηση της κίνησης και οι στεγνές γραμμές του κάνουν ορισμένες φορές τους χαρακτήρες να φαίνονται «άψυχοι».


Σαν σύνολο το Ad Astra υποστηρίζει χωρίς προβλήματα το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται με κάποιες ελευθερίες εκ μέρους του συγγραφέα να προσθέτουν απλώς λίγο περισσότερο ρυθμό χρώμα στην ιστορία. Οι πηγές των συγκεκριμένων γεγονότων άλλωστε είναι συγκεκριμένες και προέρχονται κυρίως από Έλληνες και Ρωμαίους ιστορικούς οπότε ακόμα και ανάμεσά τους διακρίνονται ανακρίβειες, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο συγγραφέας να επιλέγει ανάμεσα σε διαφορετικές εκδοχές των γεγονότων να ακολουθήσει σε αρκετά σημία την πιο αποδεκτή εκδοχή τους.

Η εναλλαγή μεταξύ των δύο πλευρών κατά την παρουσίαση των γεγονότων δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις διαφορετικές οπτικές του κάθε στρατοπέδου αλλά και τον τρόπο σκέψης και τα κίνητρα των δύο πρωταγωνιστών. Στα θετικά είναι ότι παρότι οι δύο πρωταγωνιστές είναι αυτοί που θα μονωπολήσουν τα γεγονότα στη συνέχεια ο δημιουργός δεν βιάζεται σε μεγάλο βαθμό να τους φέρει αντιμέτωπους σε βαθμό που να αλλοιώνονται τα γεγονότα για να εξυπηρετηθεί η πλοκή και να μεγαλώσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών. 

Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε λάτρεις των ιστορικών manga όπως το Historie, ή το Viland Saga με τη σειρά να είναι δυστυχώς διαθέσιμη μόνο μέσω scanlations στην αγγλική γλώσσα και αρκετά πισω στη μετάφραση παρότι δημοσιεύεται ήδη επίσημα στα γαλλικά. Για όσους αυτό το κομμάτι της ιστορίας είναι αχνό στη μνήμη ή είχε περάσει ιδιάφορο παλαιότερα οι μεταφραστές φροντίζουν να προσθέτουν αρκετές πηγές και αποσπάσματα από τη wikipedia στο τέλος κάθε κεφαλαίου ώστε να βοηθηθεί ο αναγνώστης.



2 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ωραία η επιλογή αυτή. Το ξεκίνησα μετά από την παραίνεσή σας και εξελίσσεται ικανοποιητικότατα. Αγαπώ τα ιστορικά και επιμορφωτικά manga όπως επίσης και τις αντίθετες προσωπικότητες σε αντίπαλα στρατόπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε. Ελπίζω να εξελιχθεί καλά και στη συνέχεια και να μην το παρακάνει σε οποιονδήποτε τομέα. :)

      Διαγραφή